Overslaan naar inhoud

Workshopreeks "systemisch veilige werkomgeving"

In een professionele omgeving waar samenwerking en prestaties centraal staan, kan het belang van een systemisch veilige werkomgeving niet genoeg benadrukt worden. Het creëren van een plek waar werknemers zich veilig voelen, draagt niet alleen bij aan hun welzijn, maar ook aan het succes van het team en de organisatie als geheel.

Maar hoe pak je dat aan?

Tijdens deze inspirerende driedelige workshopreeks konden de deelnemers kennis maken met de systemische principes die aan de basis liggen van een goed functionerende organisatie.

Problemen voorkomen door proactief te handelen:

“Je hoeft niet altijd te wachten tot er zich problemen voordoen,” klonk het tijdens de sessies. “Op voorhand investeren in een veilige werkomgeving kan op termijn een hoop problemen besparen.” In plaats van te reageren op conflicten of spanningen, leerden deelnemers hoe ze proactief een cultuur van vertrouwen en veiligheid kunnen opbouwen.

De workshop bood inzicht in verschillende systemische principes die een veilige werkomgeving ondersteunen:

• De Oorsprong: Het bewustzijn van hoe de organisatie of het bedrijf ontstaan is.

• De Historie: Het belang van erkenning voor gebeurtenissen die een impact hebben gehad op de organisatie of het team.

• Erbij horen: Iedereen heeft een plek binnen het team en het gevoel ‘erbij te horen’ dient het geheel.

• Ordening: Een duidelijke structuur en respect voor rollen en verantwoordelijkheden binnen het team. Iedereen is gelijkwaardig maar kan een verschillende positie hebben.

• Balans: Het evenwicht tussen geven en nemen binnen relaties en samenwerking.

Praktische tools voor het hier en nu:

De deelnemers leerden ook hoe ze in het hier en nu aanwezig kunnen zijn. Dit betekent dat je niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel aanwezig bent. Deze vorm van aanwezigheid zorgt voor meer verbinding en een betere samenwerking.

Reacties:

De reacties van de deelnemers waren unaniem positief. Velen gaven aan dat ze nu anders naar hun werkplek kijken en concrete stappen willen ondernemen om meer veiligheid en vertrouwen te creëren. Ze waren zelfs zo enthousiast dat er plannen gemaakt zijn voor een terugkomdag om zich verder te verdiepen in de behandelde thema’s. Het is duidelijk dat investeren in een systemisch veilige werkomgeving niet alleen leidt tot tevreden medewerkers, maar ook tot betere resultaten voor het hele team.

Een uitnodiging tot actie:

Deze workshopreeks herinnert ons eraan dat een veilige werkomgeving geen vanzelfsprekendheid is, maar iets waaraan je voortdurend kunt werken. Door systemische principes te omarmen en bewust te investeren in samenwerking en verbinding, kun je een werkcultuur bouwen waarin iedereen tot bloei komt.